Lääkärin työolot ja terveys -tutkimus: lääkärien työviikot ovat pitkiä

Lääkärit tekevät pidempää työviikkoa kuin työväestö keskimäärin Suomessa. Kokoaikatyötä tekevän työ- tai virkasuhteisen lääkärin kokonaistyöaika viikossa oli 46 tuntia, josta päätoimessa käytettiin 44,3 tuntia.

Lääkärin työviikko on pitkä

Kokoaikaisen työ- tai virkasuhteessa olevan lääkärin keskimääräinen kokonaistyöaika viikossa on 46 tuntia. Sairaalassa työskentelevillä lääkäreillä vastaava luku on 48,9 ja terveyskeskuksessa 41,1. Kokonaistyöaika sisältää paitsi päiväaikaiset työtunnit myös päivystyksen ja mahdolliset sivutyöt. Pelkästään päätoimeen käytetään keskimäärin 44,3 tuntia viikossa. Sairaalassa kokoaikaisesti työskentelevistä lääkäreistä 66 prosenttia päivystää.

Osa-aikaisen lääkärin kokonaistyöaika viikossa on keskimäärin 34,7 tuntia. Sairaalassa päätoimisesti työskentelevän osa-aikaisen työ- tai virkasuhteessa olevan lääkärin keskimääräinen kokonaistyöaika viikossa on 39,3 tuntia, mikä vastaa kokoaikaista työtä. Terveyskeskuksessa osa-aikaisen lääkärin kokonaistyöaika on keskimäärin 32,1 tuntia viikossa.​ ​(Kuva1)

Lääkäreiden päätoimen päiväaikainen työaika on jonkin verran noussut vuodesta 2012, mutta kokonaistyöaika on kuitenkin hieman laskenut (vuoden 2012 Työmarkkinatutkimuksessa luku oli 46,7) johtuen sekä osa-aikatyön yleistymisestä, että mm. sivutöiden vähentymisestä.

”Vaikka keskimääräinen viikkotyöaika on hieman laskenut, lääkärit tekevät silti edelleen pitkää työviikkoa. Eurostatin tilastojen mukaan keskimääräisen kokoaikaisen työntekijän työviikko Suomessa on 36,5 tuntia,” toteaa tutkija Peppiina Saastamoinen.

Etävastaanotot erottuvat työtehtävissä omana osa-alueenaan

Työajan jakautumisessa nähdään nyt ensi kertaa erikseen etävastaanottojen osuus. Kokonaisuudessaan vastaanottotyön yhteenlaskettu osuus (etä- ja/tai lähivastaanotto) on pysynyt lähes samana kuin edellisellä tutkimuskierroksella 2015, mutta etävastaanotot ovat korvanneet osan lähivastaanotoista. Vuonna 2024 etävastaanottoihin käytettiin 5 % työajasta sairaaloissa ja 9 % terveyskeskuksissa. (Kuva 2)

Kiireen kokemus kuormittaa, työuupumusriski kohonnut joka viidennellä lääkärillä

Kuormitustekijät ovat pysyneet pitkälti samoina kuin aiemminkin. Kaikki kuormitus liittyy tavalla tai toisella kokemukseen kiireestä tai siihen, että työ toistuvasti keskeytyy, mikä lisää tunnetta siitä, ettei työtä ehdi tehdä kunnolla loppuun. Hankaluudet tietojärjestelmien ja ohjelmistojen kanssa kuormittavat ja vaikuttavat kiireen kokemukseen.

Joka viidennellä lääkärillä oli kohonnut työuupumusriski. Riski työuupumukseen oli suurin terveyskeskuksissa. ​Myös työstä palautumisen haasteet ovat suurempia terveyskeskuksissa työskentelevillä. (Kuva 3)

”Jatkuva kiire ja tekemättömien töiden paine vaikuttavat siihen, että tarpeellista palautumista ei välttämättä ehdi tapahtua työpäivän aikana. Ei ehditä pitää mikrotaukoja. Palautuminen vaarantuu, mikä voi pitkällä aikavälillä vaikeimmillaan johtaa työuupumukseen,” Saastamoinen sanoo.

Lääkärin työolot ja terveys -tutkimus on noin viiden vuoden välein toistuva kyselytutkimus, jolla seurataan lääkäreiden työoloja, terveyttä ja hyvinvointia. Tutkimus on nykymuodossa toistunut vuodesta 2006. Tutkimuksen suunnittelussa on ollut vuosien varrella mukana asiantuntijoita Työterveyslaitokselta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Helsingin yliopistolta.

Tutkimusaineisto kerätään sähköisen ja postikyselyn yhdistelmänä ja sen toteuttaa Suomen Lääkäriliitto. Kyselyn vastausprosentti oli 32 % (n=3 498) vuonna 2024.
 

Lisätietoja:
Tutkija Peppiina Saastamoinen, Lääkäriliitto, peppiina.saastamoinen@laakariliitto.fi, p. 040 5069190
Hallituksen puheenjohtaja Niina Koivuviita, Lääkäriliitto, niina.koivuviita@laakariliitto.fi, p. 040 500 6557

 

Kuva 1 (avaa pdf:nä klikkaamalla kuvaa)

Kuva 2 (avaa pdf:nä klikkaamalla kuvaa)

Kuva 3 (avaa pdf:nä klikkaamalla kuvaa)

Tutustu tästä Lääkäripäivillä pidettyyn esitykseen​​​​​​​

Takaisin