Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sairaalapalveluiden lääkäritoiminnan haasteiksi tunnistettiin vuonna 2023 riittämätön seniorilääkäreiden määrä ja toisaalta puute erikoistuvista lääkäreistä, jotka näkyivät muun muassa puutteellisena perehdytyksenä ja korkeana ostopalvelujen määränä. Lisäksi haasteita oli lääkärijohtamisen rakenteessa sekä palkkatasossa. Näistä seurasi pitkittyneitä hoitojaksoja ja potilaiden viipymistä väärissä hoitopaikoissa sekä massiiviset siirtoviivemaksut.
Monisyiseen ongelmaan tartuttiin usein toimin. Sairaalapalveluiden lääkärien palkkarakenne korjattiin ja rekrytoinnissa edettiin johtajista seniorien kautta junioreihin. Kun johtaminen ja seniorituki vahvistuivat, työpaikan kiinnostavuus nuorille lääkäreille lisääntyi. Lisäksi muun muassa kehitettiin perehdytystä, työnohjausta, kommunikaatiota ja tulosten seurantaa, parannettiin hoitajamitoitusta ja luovuttiin ulkoistuksista, kehitettiin kotihoidolle ja asumispalveluille omalääkärijärjestelmä. Lisäksi kehitettiin erikoistumiskoulutusohjelma geriatrialle ja palautettiin erikoistumiskoulutusohjelmat fysiatrian ja yleislääketieteen erikoistujille. Toimien seurauksena sairaalapalveluiden palvelukyky kasvoi 36 %, ostolääkäreitä ei enää käytetty, kun lääkärit oli rekrytoitu suoriin työsuhteisiin, ja siirtoviiveet käytännössä loppuivat.
“Kun tehdään muutoksia toimintaan, on tärkeä seurata, että laatu ei kärsi. Kun on pitkät suorat työsuhteet, on myös vahva kiinnostus kehittää toimintaa. Tätä työtä ei olisi voitu tehdä ilman meidän tiimiämme, jolle haluan sanoa suuret kiitokset,” toteaa kehittämishanketta finaalissa esitellyt johtava ylilääkäri Kaisa Rajala.
Voittajan valinnassa painotettiin näyttöjä siitä, että kehittämishanke on edistänyt terveydenhuollon toimivuutta tai vaikuttavuutta ja hoitotuloksia. Lisäksi arvioitiin finaaliesityksen ja materiaalien laatua.
"Tämä kehittämishanke pureutuu juuri niihin lääkärityövoimaan, lääkärijohtajuuteen ja potilaiden oikeassa paikassa hoitamisen liittyviin haasteisiin, joita Suomessa tällä hetkellä on. Tällainen rohkea kehittämistyö on myös hyvin skaalattavissa," sanoo laatuneuvoston puheenjohtaja Petri Bono.
Voittajan lisäksi finaalissa olivat Pihlajalinnan etälääketieteen klinikan Sydänkaista-hoitomalli sekä elinluovutustoiminnan kehittäminen Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays).
Palkinto jaettiin nyt 26:tta kertaa ja voittaja valittiin Lääkäripäivillä järjestetyssä finaalissa torstaina 23.1.2025. Laatupalkinnolla nostetaan esiin organisaatioin vaikuttavuutta ja laatua kehittävä työ sekä kehittämistyön vaikutukset potilastyytyväisyyteen, terveydenhuollon ammattilaisiin, yhteiskuntaan ja talouteen. Laatupalkinnon myöntämisestä päättää Lääkäriliiton laatuneuvosto. Laatuneuvostossa ovat Lääkäriliiton lisäksi edustettuina Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäripalveluyritykset ry. Laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille.
Lisätietoja:
Johtava ylilääkäri Kaisa Rajala, kaisa.rajala@vakehyva.fi
Lääkäriliiton laatuneuvoston puheenjohtaja Petri Bono, petri.bono@faron.com