Suositus vuokralääkäritoiminnasta

Työvoiman vuokraus on sopimukseen perustuva järjestely, jossa työvoimaa tarvitseva yritys (käyttäjäyritys) tekee sopimuksen toisen yrityksen (vuokrayritys) kanssa työntekijän vuokraamisesta vastiketta vastaan. Kun lääkäri toimii vuokrayrityksessä, hänestä käytetään termiä vuokralääkäri. Vuokralääkäreitä työskentelee julkisessa terveydenhuollossa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa ja päivystyksissä, mutta myös yksityisessä terveydenhuollossa. 

Hyväksytty Lääkäriliiton hallituksessa 15.5.2024

Käyttäjäyritys voi olla myös esimerkiksi kunta tai hyvinvointialue. Työntekijä tekee työsopimuksen vuokrayrityksen kanssa. Vuokrayritys vastaa kaikista työnantajalle kuuluvista velvoitteista. Työ tehdään käyttäjäyritykselle, joka ohjaa ja valvoo työntekoa. Käyttäjäyritykselle siirtyvät ne työnantajan velvollisuudet, jotka liittyvät työn tekemiseen ja järjestelyihin. 

Työvoiman hankintaan on olemassa myös muita tapoja, jotka eroavat vuokralääkäritoiminnasta.1 

Näitä ovat esim. alihankinta (eli aliurakointi), joka eroaa työvoimanvuokrauksesta mm. siten, että alihankkija tekee työtä itsenäisesti ja hän vastaa omalta osaltaan työn lopputuloksesta. Työvoiman välityksellä taasen tarkoitetaan toimintaa, jossa työvoiman välittäjä ainoastaan saattaa yhteen työntekijöitä ja työnantajia, jotta nämä voivat tehdä keskenään työsopimuksen. 

Työsopimukseen ja työsuhteeseen liittyviä näkökohtia 

Työsopimus tehdään vuokrayrityksen ja vuokralääkärin välillä. Sopimukseen on sovellettava vähintään käyttäjäyritystä sitovan tai yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä.2  Vuokralääkärin on tärkeää perehtyä työsopimuksen ehtoihin ennen sen allekirjoittamista, jotta kaikki olennaiset asiat tulevat huomioiduksi.3 

Vuokralääkärillä on lähtökohtaisesti oikeus myös käyttäjäyrityksen omille työntekijöilleen tarjoamiin palveluihin ja yhteisiin järjestelyihin.4 

Työntekijöihin yleisesti sovellettavat säännökset tasapuolisesta kohtelusta ja syrjimättömyydestä koskevat myös vuokralääkäreitä. 

Vuokralääkäri on osa työyhteisöä 

Käyttäjäyrityksen työnantajan asiana on huomioida työyhteisössä toimivien kaikkien työntekijöiden tilanne riippumatta siitä, mitä kautta he ovat tulleet työyhteisön jäseniksi. 

Koska käyttäjäyrityksen työnantajalle on siirretty työnjohto- ja valvontaoikeus, niin vuokralääkärin perehdytys, esimiestuki, konsultointimahdollisuudet, työnajako ja työkuormituksen tasaaminen ja muut vastaavat asiat huolehditaan sen toimesta. 

Vuokralääkärin on tärkeää kiinnittää huomiota, että edellä mainitut asiat toteutuvat ja että hän saa palautetta työstään, mikä on tärkeää myös työsuhteen päättyessä. 

Vastuunäkökohdat 

Vuokralääkärin vastuu on sama kuin vakinaisilla lääkäreillä, ja hänen suoriutumistaan valvotaan. Potilasvakuutuksesta vuokralääkärin puolesta huolehtii vuokralääkäriyritys. 

Potilaiden mahdollisesti tekemät muistutukset, valitukset ja kantelut, jotka kohdistuvat vuokralääkäriin, edellyttävät häneltä vastineen antamista käyttäjäyrityksessä toimivalle esihenkilölle, joka koordinoi asiaa potilaaseen, tämän omaisiin tai viranomaisiin nähden. 

Eettisyys ja kollegiaalisuus 

Vuokralääkäritoiminnassa pätevät samat eettiset ja kollegiaalisuusnäkökohdat kuin muutoinkin lääkärien toiminnassa ja keskinäisessä kanssakäymisessä. Kaikkien liiton jäsenten tulee noudattaa yhteisiä kollegiaalisuusohjeita ja muita lääkärin toimintaa koskevia ohjeita (Lääkärin tietopankki). 

Mistä apua? 

Ongelmatilanteissa apua saa Lääkäriliiton lakimiehiltä.

 


1) Näitä ovat esim. alihankinta (eli aliurakointi), joka eroaa työvoimanvuokrauksesta mm. siten, että alihankkija tekee työtä itsenäisesti ja hän vastaa omalta osaltaan työn lopputuloksesta. Työvoiman välityksellä taasen tarkoitetaan toimintaa, jossa työvoiman välittäjä ainoastaan saattaa yhteen työntekijöitä ja työnantajia, jotta nämä voivat tehdä keskenään työsopimuksen. 

2) Edellytys tulee työsopimuslain 2 luvun 9§:stä.

3) Esimerkiksi siihen, miten työterveyshuolto on järjestetty ei useinkaan kiinnitetä huomioita. 

4) Tämä ilmenee työsopimuslain 2 luvun 9 a:stä 

 

Takaisin