Olen Lauri Vuorenkoski ja työskennellyt Lääkäriliitossa terveyspolitiikan asiantuntijana vuodesta 2011 lähtien. Aiemmin olen työskennellyt Stakesissa ja THL:ssä. Koulutukseltani olen lääketieteen tohtori.
-
Laaturekisterien kehittäminen vaarassa?
Laaturekisterien tärkeä merkitys on terveydenhuollon asiantuntijoiden piirissä selvä. Ongelmana on toiminnan jatkorahoitus.
-
Koronavirus nostaa priorisoinnin parrasvaloihin
Koronainfektioiden ehkäisemiseen ja hoitoon ollaan hetkellisesti investoimassa suoraan ja välillisesti enemmän kuin mihinkään muuhun yksittäiseen sairauteen hyvin pitkään aikaan.
-
Potilaan vahvistuva rooli - vanha trendi, uudet muodot
Potilaiden roolin vahvistuminen on yksi merkittävimmistä terveydenhuollon viime vuosikymmenten muutostrendeistä. Potilas on muuttunut objektista subjektiksi, joka osallistuu aktiivisesti omaan hoitoon.
-
Tulevaisuuden lääkehoito – mitä horisontissa siintää?
Lääkkeet ovat aina olleet lääkärin keskeisimpiä työkaluja. Näin on varmasti tulevaisuudessakin. Mutta samoin kuin terveydenhuollossa yleisemminkin, myös lääkehoitojen kehityksessä on näkyvissä aivan uudenlaisia suuntauksia.
-
Tulevaisuudessa hoidot räätälöidään yksilökohtaisesti
Yksilöllinen terveydenhuolto on tulossa. Taakse jäävät ajat kun saman lääkehoidon ajatellaan soveltuvan sadoille miljoonille potilaille maailmassa. Tulevaisuudessa hoidot räätälöidään yksilökohtaisesti. Potilaan yksilöllisen genomin perusteella suunnitellaan sopivat immunoteriapiat ja kantasoluhoidot. Tarvittaessa kasvatetaan uudet elimet vanhojen tilalle.
-
Avoimuus lisää luottamusta
Olemme nyt kolmatta vuotta totuttelemassa käytäntöön, jossa lääkeyritykset keräävät ja julkistavat terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tekemäänsä yhteistyöhön liittyvät taloudelliset tiedot. Tiedot viime vuoden yhteistyöstä julkistetaan toukokuun lopussa.
-
Sähköisen lääkemääräyksen hyödyt
E-resepti on tuonut tulleessaan paljon hyötyjä, mutta käyttökokemuksien myötä myös järjestelmän rajoitteetkin ovat tulleet selkeästi esille
-
Läpinäkyvyys kuuluu osaksi nykyaikaista terveydenhuoltoa
Lääkealalla totutellaan uuteen käytäntöön: yritykset keräävät ja raportoivat tiedot lääkärien lääkeyrityksiltä saamista taloudellisista etuuksista. Tämä on lääkeyrityksille ja lääkäreille haaste mutta myös mahdollisuus.
-
Ihmisellä tulee olla oikeus terveyspalveluihin yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta
Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen jolla turvattaisiin välttämättömät terveyspalvelut laittomille siirtolaisille (ns. paperittomat). Nykyisin tämä ryhmä on oikeutettu vain päivystyspalveluihin. Tämä on ristiriidassa lääkärin etiikan kanssa, jonka mukaan potilaan yhteiskunnallisen aseman ei tulisi vaikuttaa potilaan saamaan hoitoon. Lääkäriliitto on jo useamman vuoden kiinnittänyt huomiota tähän epäkohtaan.
-
Tarvitaanko tulevaisuuden terveydenhuollossa enää lääkäriä?
Hurjimmat visionäärit ennustavat, että tulevaisuudessa terveydenhuollossa ei lääkäreitä juurikaan tarvita. Esimerkiksi Eric Topolin mukaan tulevaisuuden toimintamalli on ”doctorless patient model”, jossa potilas itse tekee diagnosoinnin, päättää hoidosta ja toteuttaa hoidon sekä sen seurannan. Tämäkö on terveydenhuollon tulevaisuus?