Usein kysyttyä
Lue täältä vastaukset jäsentemme yleisimpiin kysymyksiin siitä, miten hyvinvointialueille siirtyminen vaikuttaa lääkäreihin.
Lue täältä vastaukset jäsentemme yleisimpiin kysymyksiin siitä, miten hyvinvointialueille siirtyminen vaikuttaa lääkäreihin.
Sote-uudistuksessa kuntien/kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon (ja pelastustoimen) tehtävissä työskentelevät lääkärit siirtyvät 1.1.2023 alkaen uusien hyvinvointialueiden palvelukseen.
Siirtyminen tapahtuu liikkeen luovutuksella ns. vanhoina työntekijöinä, eli siirtyvän henkilöstön luovutushetkellä voimassa olevista virka/työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet ja niihin liittyvät etuudet siirtyvät hyvinvointialueille. Palvelussuhteet jatkuvat siis katkeamattomina ja yhdenjaksoisina ja lähtökohtaisesti vanhoin ehdoin, ja vain työnantaja vaihtuu.
Kyllä siirryt. Hyvinvointialueelle siirtyvät kaikki siirtohetkellä voimassa olevat virka/työsuhteet, ja virka/työsuhteet ovat voimassa myös esimerkiksi perhevapaan aikana. Vapailta palataan tällöin aikanaan hyvinvointialueen palvelukseen, ja palaamisessa noudatetaan samoja sääntöjä kuin muutoinkin.
Kyllä siirryt. Hyvinvointialueelle siirtyvät kaikki luovutushetkellä voimassa olevat virka/työsuhteet, ja virka/työsuhteet ovat voimassa myös irtisanomisaikansa aina sen loppuun saakka.
Jos määräaikainen virka/työsuhteesi on voimassa 1.1.2023, siirryt liikkeen luovutuksella hyvinvointialueen palvelukseen jäljellä olevaksi määräajaksi. Määräajan päättymisen jälkeen palvelussuhde ei jatku automaattisesti, vaan mahdollisesta jatkosta sinun on keskusteltava hyvinvointialueen kanssa erikseen.
Huomaathan, että työnantajan aloitteesta tehtävälle määräaikaisuudelle on aina oltava perusteltu syy (esimerkiksi sijaisuus). Pelkkä tuleva hyvinvointialueelle siirtyminen ei ole laillinen peruste määräaikaisuudelle. Jos määräaikaisuutesi perusteesta on epäselvyyttä, ota yhteys työpaikan luottamusmieheen asian selvittämiseksi ja korjaamiseksi tarvittaessa.
Jos määräaikaisuutesi päättyy 31.12.2022 ja uusi palvelussuhde jatkuisi hyvinvointialueella 1.1.2023, varmista työnantajalta, että siirryt hyvinvointialueelle liikkeen luovutuksella vanhoin ehdoin. Jos palvelussuhde olisi jatkumassa katkoksen jälkeen ja työnantaja tarjoaisi entistä huonompia ehtoja, ota yhteys työpaikan luottamusmieheen.
Et siirry. Vuokralääkärit, jotka ovat työsuhteessa yksityiseen vuokrayritykseen ja työskentelevät sen kautta kuntapuolella, eivät siirry sote-uudistuksessa hyvinvointialueiden palvelukseen vaan pysyvät oman työnantajansa eli vuokrayrityksen palveluksessa. Vuokrayrityksen loppuasiakkaaksi (ns. käyttäjäyritykseksi) voi kuitenkin vaihtua kunnan tilalle hyvinvointialue.
Mikäli vuokrayrityksen loppuasiakkaan vaihtumisesta aiheutuisi muutoksia vuokralääkärin työntekopaikkaan tai työskentelyn ehtoihin, tällaisten muutosten tekeminen on mahdollista vain työsopimuksen ja työsopimuslain mukaisin ehdoin. Mikäli työnantaja esittää kannaltasi kielteisiä muutoksia, voit tarvittaessa konsultoida niistä Lääkäriliiton lakimiehiä.
Välitysfirman loppuasiakkaaksi voi sote-uudistuksessa tulla kunnan sijaan hyvinvointialue. Kannattaa selvyyden vuoksi tarkastaa etukäteen, onko sinun ja välitysfirman välistä sopimusta tai sen liitteitä tarpeen tämän johdosta selvyyden vuoksi päivittää.
Mahdollisten muutosten tekemisessä esimerkiksi työskentelypaikkoihin on muistettava, että aiempi sopimus sitoo osapuolia ehtojensa mukaisesti. Muutoksia on mahdollista tehdä, jos niistä erikseen sovitaan tai sopimuksessa on sovittu tätä varten tietty menettely. Viime kädessä sopimukset ovat irtisanottavissa ehtojensa mukaisesti ja irtisanomisajat huomioiden.
Et voi. Sote-uudistuksessa sote-palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille ja näissä tehtävissä työskentelevät siirtyvät hyvinvointialueiden palvelukseen automaattisesti (ks. edellä tarkemmin).
Viranhaltija/työntekijä ei siis voi päättää jättäytyä siirron ulkopuolelle ja jäädä kunnan palvelukseen. Viranhaltija/työntekijä saa liikkeenluovutustilanteessa kuitenkin palvelussuhteessaan muutoin sovellettavaa irtisanomisaikaa noudattamatta tai sen kestoajasta riippumatta irtisanoa palvelussuhteen päättymään luovutuspäivästä.
Uutta työsopimusta ei ole pakko allekirjoittaa. Liikkeen luovutuksessa työntekijät siirtyvät uuden työnantajan palvelukseen automaattisesti, eikä tähän tarvita erillistä sopimusta. Jos haluat allekirjoittaa uuden päivitetyn sopimuksen, kannattaa etukäteen tarkastaa, että ehdot ovat vähintään yhtä hyvät kuin ennen eikä sopimus heikennä asemaasi. Jos työnantaja tarjoaa uutta sopimusta, ota yhteys työpaikan luottamusmieheen.
Perussääntö on, että virkasuhteet jatkuvat liikkeen luovutuksessa yhdenjaksoisina ja lähtökohtaisesti vanhoin ehdoin. Mikäli hyvinvointialue antaa uuden virkamääräyksen, jossa on edelliseen virkamääräykseen nähden heikentäviä muutoksia, ota yhteys työpaikan luottamusmieheen.
HUS-yhtymäksi muuttuvan nykyisen HUS-kuntayhtymän ja hyvinvointialueen tehtäviä hoitavan Helsingin kaupungin henkilöstön työnantaja ei muutu sote-uudistuksessa. Palvelussuhteet jatkuvat normaalien ehtojensa mukaisesti.
Virka/työsuhteesi jatkuu keskeytyksettä ja siitä johtuvat oikeudet ja velvollisuudet ja siihen liittyvät etuudet siirtyvät hyvinvointialueelle. Ehdot pysyvät lähtökohtaisesti samoina kuin ennenkin. Hyvinvointialueet ovat velvollisia noudattamaan siirtyvään henkilöstöön kunta-alan voimassa olevia työ- ja virkaehtosopimuksia, eli lääkäreiden osalta Lääkärisopimusta (LS), Kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES) ja mahdollisia paikallisia sopimuksia.
Aivan kaikki oikeudet eivät automaattisesti siirry. Lähtökohta on, että jos työnantaja on ennenkin voinut yksipuolisesti poistaa jonkin vähämerkityksisen etuuden, voi työnantaja tehdä niin jatkossakin.
Ks. työnantajan mahdollisuuksista muutosten tekemiseen seuraava kysymys.
Liikkeen luovutus hyvinvointialueille ei sellaisenaan oikeuta uutta työnantajaa muuttamaan virka/työsuhteiden ehtoja.
Jos hyvinvointialueella on tarvetta esimerkiksi yhdenmukaistaa sille eri kunnista siirtyvän henkilöstön työjärjestelyjä tai -ehtoja, sen on noudatettava mahdollisten muutosten tekemisessä normaaliin tapaan soveltuvan lainsäädännön (mm. viranhaltijalain, työsopimuslain ja yhteistoimintalain) sekä kunnallisen yleisen työ- ja virkaehtosopimuksen (KVTES) ja lääkärisopimuksen (LS) sääntöjä muutosten tekemisen edellytyksistä ja niissä noudatettavista menettelyistä.
Tyypillisesti pienempiä muutoksia työnantaja voi tehdä jo työn johto- ja valvontaoikeutensa (direktio-oikeutensa) nojalla, kun taas olennaisempiin muutoksiin tarvitaan laissa säädetyt perusteet ja tyypillisesti vähintään viranhaltijan/työntekijän etukäteinen kuuleminen. Työnantajan on noudatettava myös soveltuvia yhteistoimintasäännöksiä.
Mikäli lääkäriin vaikuttavia muutoksia esitetään, asiasta on hyvä olla yhteydessä työpaikan luottamusmieheen.
Työnantaja saa lähtökohtaisesti päättää viranhaltijan työntekopaikan direktio-oikeutensa perusteella kuten ennenkin, jollei virkamääräystä ole tehty tiettyyn työntekopaikkaan.
Erillistä valituskelpoista päätöstä lakisääteisine perusteineen ja kuulemismenettelyineen voidaan kuitenkin tietyissä tilanteissa edellyttää. Mikäli maantieteellisesti vanhaa kuntatyönantajaa suurempi hyvinvointialuetyönantaja poikkeuksellisesti esittäisi työntekopaikkasi siirtämistä esimerkiksi vanhojen kuntarajojen ulkopuolelle, ota yhteyttä työpaikan luottamusmieheen.
Sekä kunnissa että hyvinvointialueilla tehtävää, jossa käytetään (vähäisessäkin määrin) julkista valtaa, tulee hoitaa virkasuhteessa ja muita tehtäviä työsuhteessa. Lääkärit työskentelevät kuntasektorilla tyypillisesti virkasuhteissa.
Jos tehtävässä ei tosiasiallisesti käytetä julkista valtaa, se voidaan muuttaa työsuhteeksi joko osapuolten yhteisellä sopimuksella tai työnantajan yksipuolisella päätöksellä. Työnantajan yksipuolinen päätös edellyttää, että työnantaja on ensin tarjonnut viranhaltijalle työsuhteista tehtävää vähintään entisillä palvelussuhteen ehdoilla ja antanut kirjallisen selvityksen työsuhteen keskeisistä ehdoista. Virkasuhde muuttuu tällöin työsuhteeksi päätöksen tultua lainvoimaiseksi.
Hyvinvointialueet eivät ole ilmoittaneet, että palvelussuhteiden muotoja tultaisiin sote-uudistuksen yhteydessä erityisesti päivittämään. Mikäli lääkärin virkasuhdetta esitetään muutettavaksi työsuhteeksi, tämä ei lähtökohtaisesti heikennä yksittäisen lääkärin asemaa vaan tietyiltä osin jopa parantaa sitä. Mikäli virkasuhdetta ollaan yksipuolisesti muuttamassa työsuhteeksi, työnantajalta on tarvittaessa hyvä pyytää etukäteen kirjallista selvitystä keskeisistä ehdoista.
Asiaan liittyvistä kysymyksistä on hyvä olla yhteydessä työpaikan luottamusmieheen.
Hyvinvointialueet ovat velvollisia noudattamaan siirtyvään henkilöstöön kunta- ja hyvinvointialan voimassa olevia työ- ja virkaehtosopimuksia, eli lääkäreiden osalta Lääkärisopimusta (LS), Kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES) ja mahdollisia voimassa olevia paikallisia sopimuksia (ks. tarkemmin seuraava kysymys ja paikallisista sopimuksista kertova sivumme).
Lue lisää paikallisista sopimuksista siirtymätilanteessa verkkosivuiltamme sekä KT:n sivuilta.
Lue lisää palkkaharmonisaatiosta verkkosivuiltamme sekä KT:n sivuilta.
Työnantajan on meneteltävä vuosilomien ja erilaisten vapaiden antamisessa normaaliin tapaan lainsäädännön, kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) ja lääkärisopimuksen (LS) mukaisesti. Työnantaja voi siis määrätä lomia ja vapaita pidettäväksi näiden sääntöjen rajoissa, mutta ei tätä laajemmin.
Jos esimerkiksi vuosilomia on kertynyt mutta pitämättä hyvinvointialueelle siirryttäessä, ne eivät häviä siirrossa vaan säilyvät henkilöstöllä samoin kuin muutkin palvelussuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet.
Uusien hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa on ollut huolta palkanmaksun varmuudesta toiminnan alussa. Jos palkkasi on jäänyt palkanmaksupäivänä tulematta osin tai kokonaan, sinulla on oikeus saada työnantajalta korkolain mukaista viivästyskorkoa.
Puuttuvista palkoista on hyvä ilmoittaa suoraan työnantajalle ja palkanlaskentaan. Mikäli asia ei selviä suoraan niiden kanssa, ota yhteys työpaikan luottamusmieheen asian selvittämiseksi ja korjaamiseksi.
Oma palkkalaskelma on hyvä tarkastaa varsinkin, jos oma työnantaja ilmoittaa palkanmaksuun liittyvistä IT- tai muista haasteista.
Ennen luovutusta erääntyneestä palkka- tai muusta palvelussuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat vanha ja uusi työnantaja lähtökohtaisesti yhteisvastuullisesti.
Mikäli sinulla on palkka- tai muuta saatavia vanhalta työnantajalta, voit olla tarvittaessa yhteydessä työpaikan luottamusmieheen.