-
Ministeriön ehdottama omalääkärikokeilu osuu maaliin
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi tänään 9.10.2024 ehdotuksen yksityisen sairaanhoidon korvausten kehittämiseksi. Ehdotus on muuttunut huomattavasti lausuntokierroksella olleesta mallista, ja Lääkäriliiton näkemyksen mukaan muutokset ovat pääsääntöisesti oikeasuuntaisia.
-
Lääketeollisuuden yritysten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyö – lääkäreistä jo 93 prosentin tiedot julki nimellä
Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön, kuten lääkäreiden kouluttamiseen ja heiltä ostettuihin asiantuntijapalveluihin, yhteensä noin 37,2 miljoonaa euroa vuonna 2023.
-
Lääkäriliitto ja Tehy: Terveydenhuollon kriisi uhkaa Euroopan turvallisuutta
Terveydenhuollon henkilöstöpula, geopoliittinen tilanne ja kasvavat terveysuhat asettavat Euroopan turvallisuuden koetukselle. Europarlamenttivaalien alla Lääkäriliitto ja Tehy korostavat, että toimintakykyinen terveydenhuolto on turvallisen yhteiskunnan perusedellytys.
-
Lääkäriliiton valtuuskunnan julkilausuma 17.5.2024: Hallituksen toimet vaarantavat julkisen terveydenhuollon
Hallitus päätti kehysbudjetissaan leikata hyvinvointialueiden rahoitusta vuoden 2028 tasolla 550 miljoonaa euroa. Hallitus luopui muun muassa viime marraskuussa voimaantulleesta perusterveydenhuollon 14 päivän hoitotakuusta ja päätti nostaa asiakasmaksuja yhteensä sadalla miljoonalla. Samaan aikaan hallitus panostaa huomattavan summan yksityisen terveydenhuollon subventoimiseen, Kela-korvauksia korotetaan tällä hallituskaudella puolella miljardilla eurolla.
-
Lääkäriliitto ei muuttanut kantaansa eutanasiaan
Tänään 16.5.2024 kokoontunut Lääkäriliiton valtuuskunta keskusteli liiton kannasta eutanasiaan ja päätti pitää sen ennallaan: Lääkäriliitto vastustaa eutanasian laillistamista sekä sitä, että lääkärit ammattikuntana velvoitettaisiin tekemään toimenpiteitä, joiden ensisijaisena tarkoituksena on jouduttaa potilaan kuolemaa.
-
Yliopistollisissa sairaaloissa lähes kolme neljästä koulutettavasta lääkäristä kokee päivystystyön lisäävän merkittävästi kuormitusta
Päivystystyö jo valmiiksi raskaan työn lisänä, lisääntynyt kiire sekä palautumisen haasteet nousivat Lääkäriliiton ja Nuorten Lääkärien Yhdistyksen Koulutuspaikkakyselyssä esiin kuormitusta kasvattavina tekijöinä. Palvelujärjestelmän muutoksia tehtäessä tulee muistaa, ettei päivystyspisteitä voida vähentää ilman riittävää resurssien kohdentamista jäljelle jääviin yksiköihin.
-
Lisäleikkaukset uhkaavat riittävien sote-palvelujen tuottamisen edellytyksiä
Hallitus julkaisi tiistaina kehysbudjettiriihen neuvottelutuloksen, joka määrittää valtiontalouden kehyksiä seuraavan neljän vuoden ajaksi. Hallituksen kunnianhimoisena tavoitteena on leikata valtionvelan kasvuvauhtia siten, että vuonna 2028 otettaisiin enää alle seitsemän miljardia lisävelkaa. Lääkäriliitto ymmärtää sopeuttamistarpeen, mutta kritisoi leikkausten kohdentamista sote-sektoriin tilanteessa, jossa hyvinvointialueilta edellytetään jo nyt yli kahden miljardin euron sopeuttamista vuosina 2025–2026.
-
Lääkäriliiton laatupalkinto geriatrian kehittämiselle Uudessakaupungissa
Lääkäriliiton laatupalkinnon on voittanut geriatrian pitkäjänteinen kehitystyö Uudessakaupungissa. Lääkäriliiton laatuneuvosto haluaa antaa kunniamaininnan myös TYKSin vatsaelinkirurgian ja urologian klinikan työlle umpilisäketulehduksen diagnostiikan ja hoidon tutkimuksessa.
-
Koulutuspaikkakysely 2023 – tuloksia: Viiteen tähteen yltäneitä koulutuspaikkoja ennätysmäärä; tutkimustyön vetovoima laskussa
Omaa koulutuspaikkaansa suosittelevien vastaajien määrä on nyt suurempi kuin kertaakaan aiemmin. Tutkimuksen tekeminen ja kiinnostus tutkimuksen tekemiseen ovat sen sijaan laskussa. Huolta herättää tutkimusinnostuksen laskun lisäksi se, että tutkimustyö vaikuttaa olevan monelle nuorelle lääkärille enenevässä määrin palkaton harrastus.
-
Eutanasiatutkimuksen ennakkotulokset: Enemmistö lääkäreistä on täysin tai osittain eutanasian laillistamisen kannalla, mutta kysymys jakaa edelleen lääkärikuntaa
Tampereen yliopiston ja Suomen Lääkäriliiton tuore tutkimus eutanasiaa koskevista mielipiteistä osoittaa, että eutanasian laillistamisen kannatus suomalaisten lääkäreiden keskuudessa on kasvanut. Tutkimukseen saatiin noin 9000 vastausta, ja vastausprosentti oli 31 %.
-
Satasairaalan anestesiologian ja tehohoidon yksikkö on nuorten lääkärien paras perehdyttäjä
Koulutuspaikkakyselyssä arvioitiin perehdytyksen laatua useilla mittareilla. Paras perehdyttäjä erottui muista suurimmalla määrällä erinomaisia kokonaisarvioita.
-
Lääkäri 2023 -tutkimuksen tulospoiminta: Lääkäriesihenkilöt kouluttautuvat aktiivisesti johtajuustaidoissa
Perus- ja erikoistumiskoulutuksen johtamisopinnot eivät riittävästi tue johtamistaitojen kehittymistä. Lääkäriesihenkilöt kouluttautuvat itse aktiivisesti johtajuustaidoissa.
-
Max Oker-Blom -tunnustuspalkinto Kirsi Pietiläiselle
Lääkäriliiton kymmenes Max Oker-Blom -tunnustuspalkinto on myönnetty sisätautien erikoislääkäri, LT, ETM Kirsi Pietiläiselle. Palkinnolla toimikunta haluaa korostaa Pietiläisen ansioita niin kliinisessä työssä ja tutkimuksessa, opetuksessa kuin kansanterveystyössä.
-
Lääkäriliitto: Kela-korvausmalli toteutettava omalääkärimallina
Lääkäriliitto katsoo, että pääministeri Orpon hallitusohjelmaan kirjattu tavoite hoitojonojen purusta ja hoidon saatavuuden parantamisesta toteutuu parhaiten, kun kertaluontoinen valtion rahoitus 3x134 miljoonaa euroa vuosille 2025–2027 ohjataan uuden Kansaneläkelaitoksen järjestämän omalääkärimallin kokeilemiseen.
-
Lääkärijärjestöt päivittivät suosituksensa – Työnantajan on turvattava lääkärin oikeus riittävään ja jatkuvaan täydennyskoulutukseen
Ammatillisen osaamisen päivittäminen on lääkärille välttämätöntä läpi työuran. Jatkuvan täydennyskoulutuksen edellytysten turvaaminen on työnantajan lakiin kirjattu velvoite, josta huolehtimalla työnantaja voi myös edistää myönteistä työnantajamielikuvaa.
-
Lääkäriliiton politiikan toimialan johtajaksi Jukka Mattila
Lääkäriliiton hallitus on valinnut liiton politiikan toimialan johtajaksi LL Jukka Mattilan. Mattila aloittaa liiton palveluksessa 7.12.2023 ja seuraa tehtävässä Heikki Pärnästä, joka siirtyy Savonlinnaan viettämään ansaittuja eläkepäiviä ensi vuoden alkupuolella.
-
Lääkkeiden vuosiomavastuun ositusta tarvitaan kipeästi
Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan sisältyy monen pitkäaikaissairaan kannalta tervetullut kirjaus, lääkkeiden vuosiomavastuun osittaminen. Kalenterivuosittainen liki 600 euron vuosiomavastuu on kohtuuton etenkin pienituloisille ja erityisesti nykytilanteessa, jossa vuosittain yli 8000 potilasta joutuu maksamaan sen yhdellä kertaa.
-
Sote-liitot: Henkilöstön aseman heikentämisestä ja rahoituksen leikkauksesta luovuttava
Suomalainen työmarkkinamalli on perustunut järjestäytyneiden työntekijöiden ja työnantajien sopimusperustaiseen yhteistyöhön. Sopijaosapuolten tasaveroisuus varmistaa, että työmarkkinoiden toiminta on mahdollisimman oikeudenmukaista, vakaata ja ennustettavaa.
-
Lääkäriliitto: Hallitusohjelma antaa terveydenhuollolle uusia mahdollisuuksia, mutta rahoituksen leikkaaminen terveydenhuollon kriisin keskellä on vastuutonta
Petteri Orpon ensimmäisen hallituksen hallitusohjelma, Vahva ja välittävä Suomi, lupaa terveydenhuoltoon paljon parannuksia: Oikea-aikainen hoitoonpääsy varmistetaan, jonot puretaan ja vaikuttavuutta parannetaan. Mielenterveyspalvelujen saatavuutta parannetaan ja vahvistetaan terveydenhuollon menetelmien arviointia kokoamalla osaaminen ja resurssit yhdeksi kokonaisuudeksi.