Teesi 9

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden työnjaon tulee perustua kunkin koulutukseen ja osaamiseen. 

  • Lääkärin ydintehtävä on sairauksien diagnosointi, hoidon suunnittelu ja seuranta.  

  • Lääkäri johtaa terveydenhuollon toimintayksikön terveyden- ja sairaanhoitoa. 

  • Potilaan hoito toteutetaan usein moniammatillisena yhteistyönä, jossa kunkin ammattihenkilön tulee vastata omasta toiminnastaan.  

  • Koulutuksen aikana tulee oppia tuntemaan ja tiedostamaan muiden ammattilaisten osaaminen. 

  • Terveydenhuollon toiminnan kehittyminen edellyttää jatkuvaa ammattiryhmien tehtäväkuvien arviointia ja tarvittaessa muuttamista.  

  • Toimiva ja tarkoituksenmukainen yhteistyö lisää potilaan luottamusta ja parantaa hoitoon sitoutumista. 
     

Terveydenhuollossa toimii lukuisa määrä eri ammattiryhmiä, joilla jokaisella on omat roolinsa. Henkilöstöresurssien tehokkaan käytön näkökulmasta olennaista on eri ammattiryhmien osaamisen tehokas hyödyntäminen ja saumaton moniammatillinen yhteistyö. Toimivan yhteistyön edellytys on muiden ammattiryhmien roolin ja osaamisen tuntemus. Moniammatillisessa yhteistyössäkin kukin ammattihenkilö vastaa omasta toiminnastaan. 

Ammattiryhmien roolit eivät ole ajassa muuttumattomia, vaan ne kehittyvät lääketieteen ja teknologian kehittymisen myötä. Lääketieteen kehitys on mm. johtanut erityisosaamisen syvenemiseen ja yksittäisen ammattilaisen asiantuntijuuden kapenemiseen. Tämä entisestään korostaa moniammatillisen toiminnan merkitystä tulevaisuudessa. 

Ammattihenkilöiden työnjaon perustan luovat ammattiryhmien koulutuksen sisällöt. Lääkäreiden ydintehtävä on sairauksien diagnosointi, hoidon suunnittelu ja seuranta. Terveydenhuollon ammattihenkilölain mukaan vain lääkäri ja hammaslääkäri voi päättää potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta. Tämä on keskeinen periaate myös jatkossa. 

Terveydenhuollon toimintayksikön terveyden- ja sairaanhoidon toiminnan johtaminen edellyttää vahvaa lääketieteellistä osaamista yksikön toiminta-alueelta. Tästä johtuen lääkärikoulutus on näissä tehtävissä välttämätöntä.  

Ammattiryhmien työnjakoon ovat tuomassa muutoksia digitalisaatio ja potilaiden roolin vahvistuminen. Internet on tuonut lääketieteellisen tiedon yhä paremmin potilaiden saataville ymmärrettävässä muodossa. Lisäksi tulevaisuus tuo tullessaan potilaille aivan uudenlaisia työkaluja itsehoidon ja omahoidon tueksi. Ammattilaisten osaamista ei enää tarvita kaikkeen siihen mihin nykyisin. Toisaalta tämä kehitys voi tuoda mukanaan ammattilaisille aivan uudenlaisia osaamistarpeita. Tämä kehitys voi heijastua myös siihen, miten ammattiryhmien välinen keskinäinen työnjako on järkevää toteuttaa. 

Optimaalisesti toimivassa terveydenhuollossa ammattilaisten roolit muuttuvat terveydenhuollon kehityksen myötä, kunkin ammattiryhmän osaaminen on tehokkaassa käytössä ja kaikki ammattihenkilöt toimivat yhteistyössä potilaan parhaaksi.