-
Potilaalla on merkittävä vastuu hoidon toteutuksesta ja oman terveyden ylläpidosta, johon hänelle tulee tarjota riittävät tiedot ja taidot.
-
Mahdollisista hoitovaihtoehdoista tulee keskustella potilaan kanssa ja oleellinen tieto hoidon hyödyistä ja riskeistä pitää esittää ymmärrettävästi.
-
Potilaan kyky tai halukkuus arvioida hoitovaihtoehtoja voi olla rajallista, jolloin lääkärin vastuu päätöksenteossa korostuu.
-
Potilaalla on oikeus kieltäytyä hoidosta, jolloin häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan muulla lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla.
-
Lainsäädännössä on määritelty tiettyjä erityistilanteita, joissa potilaan tahdon merkitys voi jäädä rajalliseksi, jotta hänen tarvitsemansa hoito voidaan toteuttaa.
Toimiva potilas-lääkärisuhde edellyttää luottamusta. Potilaan on voitava luottaa lääkärin ammattitaitoon ja salassapitovelvollisuuden noudattamiseen. Luottamusta tarvitaan, jotta potilas uskaltaisi hakeutua hoitoon ja uskaltaisi kertoa lääkärille tietoja terveydentilastaan sekä käyttämistään lääkkeistä tai muista valmisteista ja hoidoista (esim. uskomushoidot).
Lääkärinvalassa lääkäri lupaa kunnioittaa potilaansa tahtoa sekä pitää salassa luottamukselliset tiedot, jotka hänelle on potilaita hoitaessaan uskottu. Lääkäri saa luovuttaa potilasta koskevia tietoja sivulliselle ainoastaan lain sallimissa tilanteissa. Salassapitovelvollisuus jatkuu senkin jälkeen, kun lääkäri ei enää työskentele kyseisessä paikassa.
Lääkäriliiton eettisten ohjeiden mukaan lääkärin tulee kunnioittaa potilaan itsemääräämisoikeutta ja tukea potilasta osallistumaan hoitoaan koskevaan päätöksentekoon. Itsemääräämisoikeuden toteutumista on mahdollisuuksien mukaan tuettava silloinkin, kun lääkäri joutuu toimimaan potilaan tahdosta riippumatta.
Potilaan hoidosta ja tutkimuksista on päätettävä yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Potilaan osallistuminen päätöksentekoon edellyttää, että hän saa ymmärrettävät tiedot terveydentilastaan, hoitovaihtoehdoista sekä niiden hyödyistä ja riskeistä. Potilaalla on oikeus kieltäytyä hoidosta, hoitotoimenpiteestä ja tutkimuksista. Tällöin häntä on hoidettava muulla lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Lääkärillä ei ole velvollisuutta noudattaa potilaan toiveita, jos pyydetyt tutkimukset ja hoidot eivät ole lääketieteellisesti perusteltuja tälle potilaalle.
Itsemääräämisoikeuden rajoituksia koskeva lainsäädäntö on vielä puutteellista. Rajoituksia koskeva lainsäädäntö on tärkeä tuntea ja kussakin tilanteessa pohtia rajoitusten välttämättömyyttä. Potilaan itsemääräämisoikeuden toteutumista tukevan hoitokulttuurin vahvistaminen edellyttää asioiden tarkastelua potilaan näkökulmasta ja valmiutta omaksua uusia käytäntöjä. Esimerkiksi muistisairaus ei automaattisesti poista potilaan itsemääräämisoikeutta.
Optimaalisesti toteutetussa terveydenhuollossa potilas voi luottaa lääkärin ammattitaitoon ja siihen, että hänen terveydentilaansa koskevat tiedot pysyvät luottamuksellisina. Hoitokulttuuri tukee potilaan itsemääräämisoikeuden toteutumista ja rajoitustoimenpiteiden vähentämistä sekä kaikkien potilaiden osallistumista hoitoaan koskevaan päätöksentekoon.